ЗАБОРАВЕТЕ НА СУВИТЕ СЛИВИ, ИМАМЕ НОВ СОЈУЗНИК НА ВАРЕЊЕТО Кивито ја зголемува фреквенцијата на столицата
Потребни биле повеќе од 15 години истражување за да се покаже дека јадењето две зелени киви дневно (околу 200 грама пулпа) има позитивен ефект врз варењето.
Европската комисија официјално го одобри здравственото тврдење дека „консумирањето зелено киви придонесува за нормална функција на цревата со зголемување на фреквенцијата на столицата“. Зеленото киви стана првото свежо овошје одобрено од ЕУ, бидејќи Европската унија има исклучително строги правила кога станува збор за здравствени тврдења.
Долг пат до одобрување
На производителите на храна не им е дозволено да даваат официјални тврдења за односот помеѓу храната и здравјето без посебно одобрение од Комисијата. Во последните пет години, одобрени се само три здравствени тврдења, а во просек, едвај едно од осум поднесени апликации ја поминува научната евалуација од страна на Европскиот орган за безбедност на храната (EFSA).
Правилата се строги со причина: ЕУ сака да ги заштити потрошувачите од погрешни тврдења. Сите тврдења мора да бидат научно засновани, јасно формулирани и да не бидат погрешни. Некои од добро познатите одобрени тврдења вклучуваат дека: „Калциумот е неопходен за нормален раст и развој на коските кај децата“ и „Витаминот Ц придонесува за нормална функција на имунолошкиот систем“.
Но, многумина сè уште чекаат во ред.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.