ШОКАНТНА ВИСТИНА ЗА СЛАНИНАТА Поврзана е со рак и деменција – но постои безбедна граница

Дневната порција од 50 г преработено месо го зголемува ризикот од рак на дебелото црево за околу 18%. Истражувањата, исто така, покажале дека дополнителни 25 г преработено месо дневно (околу две парчиња сланина) во текот на осум години го зголемуваат ризикот од деменција за 40%.

261

Според податоците на индустриското списание The National Provisioner, продажбата на сланина достигнала речиси 6,5 милијарди долари минатата година, што претставува една петтина од сите продадени преработени месни производи.

Имено, сланината е омилен појадок за многумина и покрај растечките цени на месото.






Сепак, популарноста на оваа намирница не се совпаѓа со нејзината хранлива вредност.
Како преработено месо, сланината не се смета за здрава храна. Светската здравствена организација (СЗО) ја класифицираше сланината и другите преработени меса како канцерогени од Група 1, што значи дека се сметаат за супстанции што предизвикуваат рак, заедно со цигарите и азбестот.

Но, дали тоа значи дека повременото парче сланина за појадок ќе биде исто толку штетно како цигара? Можете ли да јадете сланина секој ден или неделно ако ја консумирате умерено? Нутриционистите одговараат на овие и други прашања за еден од најомилените видови месо.

Нутритивна вредност на сланината

Сланината обично се добива од страните и стомакот на свињата и се конзервира со сол пред да се исече на ленти.

Ова се најмасните делови од животното, а солта ја зголемува содржината на натриум во сланината. Две парчиња пржена сланина содржат околу 108 калории, осум грама протеини, 2,76 грама заситени масти и 386 милиграми натриум, според Министерството за земјоделство на САД.

Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини