КИНЕСКИ ЧАЈ ПРОТИВ ХОЛЕСТЕРОЛ, ЗА ИМУНИТЕТ, ВАРЕЊЕ… Дали веќе сте го пробале магичниот чај пу-ер?
Ефектите на чајот пу-ер во ублажувањето на разни здравствени проблеми се познати со векови. Истражувањата потврдуваат дека го намалува нивото на холестерол во крвта, го подобрува варењето, го зајакнува имунитетот…Колку е постар, толку е подобар, а оние чаеви пу-ер што ќе доживеат сто години се сметаат за вистински колекционерски примероци!
Дали сакате да пиете чај? Дали ги сакате тие моменти на мир кога седнувате со шолја чај во рака и едноставно уживате во него?
Ако одговоривте со „да“, тогаш веројатно сте пробале разни видови чаеви, но можеби сте пропуштиле еден.
Овој чај, кој неодамна се појави на западниот пазар, е прогласен за едно од големите богатства на Кина и секој што го пробал се согласува дека го добил ова признание со причина.
Се вели дека неговиот вкус е различен од кој било друг чај во светот. Треба да го пробате само еднаш за целосно да се вљубите во него.
Само оној што доаѓа од кинеската покраина Јунан, која е прогласена и за чаен регион, се смета за вистински пу-ер чај (или пу’ер).
Листовите на овој чај растат и се добиваат од стари чајни дрвја што растат покрај реката Ланканг, а секое одгледувалиште создава посебен вид листови.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.