ТЕЛОТО СТРАДА КОГА ГО НЕМА, АМА И КОГА ПРЕМНОГУ ГО ИМА! Како да се намали вишокот на калиум?
Постојано потенцираме како позитивна карактеристика дека одредена намирница содржи минерали. Но кога сме неумерени во нивната консумација, лесно може да се најдеме во ситуација да треба потоа да ги избегнуваме. На пример, ако имате вишок калиум, ќе треба да се откажете од банани, авокадо, домати, интегрални житарки…
Високото ниво на калиум во крвта, познато како хиперкалемија, може да биде сериозна здравствена состојба која бара внимание и навремена реакција. Овој минерал игра клучна улога во функционирањето на нервниот систем и мускулите, но неговите покачени нивоа можат да доведат до сериозни компликации.
Нормалните нивоа на калиум во крвта се движат помеѓу 3,5 и 5,0 mmol/L, а сè што е над тоа бара одредени мерки на претпазливост и промени во животниот стил.
Зошто се јавува висок калиум?
Најчеста причина за висок калиум се проблемите со бубрезите, кои не се во можност ефикасно да го филтрираат и излачуваат овој минерал од телото. Сепак, некои лекови, особено оние за регулирање на крвниот притисок или диуретиците, исто така можат да влијаат на зголемувањето на нивото на калиум. Одредени медицински состојби како што се Адисонова болест или повреда на ткивото, исто така, можат да доведат до хиперкалемија.
И на крајот, пред да се извадите од памет, треба да знаете дека на нивото на калиумот може да влијае и храната што ја внесувате, особено ако станува збор за неумерено консумирање на одредени намирници.
Повеќе за ова прочитајте ТУКА.