МАКЕДОНСКАТА МОМА, ТИВКА, СИЛНА И СВОЈА Уникатната госпоѓа Станушина и нејзиниот најголем промотор, госпоѓа Јадранка

Она што го правиме со малите семејни винарии е вистинска револуција и се надеваме дека фелата ќе не слушне и дека ќе разбере дека Станушината и настанот посветен на овој автохтон вид на грозје кое се одгледува само во Македонија и на ниту едно друго место во светот е навистина важно за нашата винска индустрија, вели Јадранка Клариќ Кимовска, сопственичка на Wine Berry, вински експерт и најголем промотор на Станушината

178

Понекогаш новинарската работа е навистина тешка, особено кога треба да работиш во недела, и тоа, по сопствена волја и по сопствен избор. Како ние од Арт кујна. Ниту некој не тера, ниту мораме да го правиме тоа, но понекогаш навистина не можеме да им одолееме на настаните кои се во нашиот ресор – храна, вино, ем ракија, пиво, фестивали на храна, саеми на вино, разговори со готвачи, со експерти, гастрономи, енолози и мераклии.






Па така беше и овој тежок викенд. Четврта година по ред се одбележа денот на македонската мома, тивка, силна и своја – Станушината. Станува збор за автохтон вид на грозје кое се одгледува само во Македонија и на ниту едно друго место во светот, кој последниве години, не само што успеа повторно да заживее на родното македонско тло, туку и успеа и да се рашири и сега веќе од него прават вино дури 28 македонски винарии.

Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини