СЕКОЈ ДЕН ПОЧНЕТЕ ГО СО КИСЕЛО МЛЕКО Евтина намирница која ги чисти цревата како правосмукалка
Иако не е толку популарно како кефирот или грчкиот јогурт, киселото млеко и натаму го заслужува своето место на прехранбената сцена поради низата вредни хранливи состојки што ги нуди.
Киселото млеко го добиваме со интеракција на млечнокиселински бактерии и квасни габи. Не е тешко да се направи, а квалитетот и вкусот зависат од количината на млечна маст. Еднаквата содржина на масти, јаглехидрати и протеини е одговорна за добар нутритивен профил.
Киселото млеко има висока содржина на калциум. Многу е важно да го вклучите во вашата исхрана ако сте склони кон остеопороза, имате кршливи нокти или имате лоши заби. Придобивките се големи, првенствено за дигестивниот систем, бидејќи млечната киселина, неопходна за закиселување на млекото, ја менува структурата на чистите масти и протеини. Нашиот дигестивен систем потоа ги вари полесно.
Овој традиционален млечен производ се прави со ферментирање на непастеризирано млеко и е препознатлив по својот карактеристичен кисел вкус. Овој вкус се должи на супстанции произведени за време на ферментацијата – главно млечна и оцетна киселина, етанол и јаглерод диоксид.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.