АСПАРТАМОТ (Е 951), ОФИЦИЈАЛНО ПРОГЛАСЕН ЗА ВЕРОЈАТНО КАНЦЕРОГЕН Овој нискокалоричен засладувач го има во храната, пијалаците, па дури и во лековите!

Во категоријата на евентуално канцерогени, во кои е сместен аспартамот, постојат супстанции за кои има доволно силни докази дека предизвикуваат рак кај животните (во студиите за животни) и ограничени докази и студии според кои предизвикуваат рак кај луѓето. Со оглед на неговата широка распространетост во различни производи, иако, како и кај другите супстанции, вклучително и храната, многу е важна дозата во која го консумираме, аспартамот дефинитивно не е безопасен.

807

На крајот на јуни годинава во светските медиуми се појави вест дека аспартамот (Е951) ќе биде прогласен за евентуално канцерогена супстанца за луѓето. Споменатото заинтригира многу заинтересирани страни, а сега стигна и дефинитивна потврда. Имено, IARC (International Agency for Research on Cancer), агенција под покровителство на Светската здравствена организација (СЗО), го смести аспартамот (E951) во групата на можни канцерогени (група 2б).

Аспартам (E951)
Хемичарот Џејмс М. Шлатер синтетизирал аспартам во 1965 година. Можеби би било поправилно да се каже дека тој го открил, имајќи предвид дека аспартамот ненамерно настанал во текот на истражувањето на антиулкусни лекови.






Целиот текст ќе го најдете ТУКА.

Поврзани содржини