ЗА СТАРАТА ДОБРА СУПА ОД КОСКИ Зошто е толку здрава и како да ја направите?
Освен поради колагенот од коските кои за време на готвењето се разградува и формира желатин кој содржи аминокиселини важни за здравјето на зглобовите, супата е добра и за здравјето на дигестивниот систем, за слабеење, за функцијата на мозокот.
Чорбата од коски стана многу популарна во последно време, а причината за тоа е што се верува дека дава многу здравствени придобивки. Добрата стара супа од коски и денес се приготвува на ист начин како што ја подготвувале нашите баби – со повеќечасовно варење на тивок оган.
На социјалните мрежи се прошири нов тренд во кој луѓето своето утринско кафе го заменуваат со шолја топла супа од коски или ја пијат преку ден како ужина. Иако станува збор за тренд на кој популарноста постојано му се зголемува, придобивките од чорбата од коски ги знаеле и нашите баби.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.