ОСТРО МЕКО, НУЛА НУЛА, ЗДРАВО, НЕЗДРАВО,… Дали знаете кој тип брашно за што се употребува?

Се меша во сè, речиси е невозможно да се замисли било која кујна без него, а на пазарот се појавуваат сè повеќе видови. Без разлика дали се класифицирани како „здрави“ или „нездрави“ брашна, корисно е да се знае за што да се користат, бидејќи некои ќе го направат лебот мек и еластичен, додека други се попогодни за изработка на каши, погачи…

274

Не постои куќа каде што нема да најдеме брашно некаде на полицата и/или барем некои од производите во кои брашното е важна состојка. Првите записи за производство на брашно датираат од пред 12-13.000 години, а некои истражувачи одат дотаму што тврдат дека некој вид камен за мелење се користел дури и пред да биде измислено тркалото. Распространувајќи се постепено, употребата на брашно цветало во времето на Персија односно Египет, кога е откриено производството на леб од квасец (патем, и на пиво).

Употребата на брашно и производството на леб биле строго дефинирани според еснафите, на пример во Франција, додека во Италија, особено во Тоскана, било строго забрането да се пече леб по куќите (рации се правеле во текот на ноќта) и често летале глави за кора бел леб. Се верува дека Француската револуција започнала и поради нееднаквоста и ограничувањето на употребата на брашно и сол, па затоа познатиот слоган Liberté, égalité, fraternité повикува на правичност во достапноста на белото брашно, т.е. лебот. Производството на брашно се прошириlo и голема пресвртница во индустријализацијата се случиla во 1961 година, кога е откриен процесот Chorleywood.






Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини