5 НАМИРНИЦИ КОИ ГО ШТИТАТ ЗДРАВЈЕТО НА СРЦЕТО Дали влакната го намалуваат нивото на лошиот холестерол?
Влакната, особено растворливите влакна, кои се наоѓаат во намирниците како што се овесните снегулки, јаболката и мешунките, можат да го намалат вкупниот холестерол и ЛДЛ (лошиот) холестерол. Се разбира, заедно со редовно вежбање и намалување на внесот на заситени масти.
Јадењето влакна, особено растворливите влакна, може да го намали нивото на ЛДЛ („лошиот“) холестерол, покажуваат истражувањата.
Како внесот на влакна го намалува холестеролот?
Растворливите влакна формираат супстанца слична на гел во вашите црева, забавувајќи го варењето. Тие исто така го заробуваат холестеролот и го спречуваат неговото реапсорбирање во крвотокот. Заробениот холестерол потоа се излачува од телото преку столицата.
Дополнително, бактериите кои живеат во вашето дебело црево се хранат со растворливи влакна. Оваа ферментација помага да се создаде здрав цревен микробиом кој поттикнува исфрлање на холестеролот.
Исто така, произведува масни киселини со краток синџир (SCFA), чија апсорпција ја намалува синтезата на холестерол во црниот дроб, што исто така го намалува нивото на холестерол во крвта.
Знаеме дека зголеменото ниво на холестерол и триглицериди се два важни фактори на ризик кои ги зголемуваат шансите за развој на болести на срцето и крвните садови, кои се водечка причина за смрт кај нас и во светот.
Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.