ЗОШТО ТРЕБА ДА СЕ ЈАДЕ ПРОКЕЉ? Два вкусни рецепти со мали зелени зелчиња
Прокељот, како и другите зелјести зеленчуци содржи значајни количини сулфурни материи, како глукозинолати и изотиоцијанати кои ја зголемуваат способноста на црниот дроб да создава ензими кои ги неутрализираат потенцијално отровните материи и штитат од рак.
Овој нискокалоричен зеленчук е вистинско чудо кога станува збор за хранливи материи. Прокељот е одличен извор на витамин А (во облик на бета каротен), Б, Ц, Е и К, а содржи и бројни минерали: калиум, манган, железо, магнезиум, бакар, калциум…
Тука се и омега-3 масните киселини, белковините, влакна, триптофан, лутеин, зеаксантин…
Повеќе за ова, како и рецептите, ќе ги најдете на порталот „Арт кујна“.