ЗОШТО ТРЕБА ДА ДОДАДЕТЕ БОСИЛЕК ВО СЕКОЈ ОБРОК? Тој е извор на есенцијални витамини и минерали и помали количини на железо и калциум

Тој е извор на витамини А и К и помали количини на железо и калциум, богат е со антиоксиданти, а некои истражувања сугерираат дека босилекот може да помогне во одржувањето на здрави нивоа на шеќер во крвта

55

Без разлика дали јадете пица со сирење, тестенини со песто или печено пилешко, босилекот е состојка што многу домашни готвачи ја сметаат за неопходна. И со добра причина. Има вкус што дополнително го збогатува јадењето. Свежиот босилек совршено се вклопува во салати, како гарнир, во песто. Покрај неговата интересна текстура и одличен вкус, босилекот е и вистинска хранлива бомба. Еве пет добри причини зошто да го внесете во исхраната:

Богат е со антиоксиданти






– Босилекот е богат со еугенол, антиоксидант кој помага во неутрализирање на штетните слободни радикали во телото – вели диететичарката Мишел Рутенштајн.

Го зголемува внесот на есенцијални витамини и минерали

– Босилекот е извор на есенцијални витамини и минерали, особено витамин К, витамин А и помали количини на железо и калциум – вели регистрираната диететичарка Ејвери Зенкер, истакнувајќи дека иако билката е богата со витамини и минерали, обично не ја консумираме во големи количини.

Го намалува воспалението и помага во регулирањето на шеќерот

Антиоксидантите во босилекот, исто така, помагаат во потиснување на воспалението во телото.

Поврзани содржини