ЗОШТО ОРЕВИТЕ СЕ ТОЛКУ ДОБРИ ЗА НАШИОТ МОЗОК? Невролозите поттикнуваат за секојдневно консумирање на овие јатки

За оние кои страдаат од мигрена, исхраната богата со ореви (омега-3 масни киселини) може да ја намали и зачестеноста и сериозноста на главоболките, велат невролозите.

191

Кога би требало да изберат една од намирниците кои ја подобруваат функцијата на мозокот, вели брачната двојка невролози д-р Дин и Ајеши Шерзај, би ја избрале онаа богата со незаситени масни киселини, минерали и витамини, а тоа се оревите.

„Оревите се најпроучени јаткасти плодови досега, а со сигурност знаеме дека се неверојатен извор на полинезаситени масти, многу важни за работата на крвните садови кои снабдуваат различни делови од нашиот мозок со кислород и хранливи материи“, објаснуваат невролозите.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини