ЗИМНИЦИ СЕ БЛИЖАТ! Знаете ли како да направите туршија без оцет и шеќер?
Ако правите зимница со оцет ја убивате секоја можност за развој на добри пробиотички бактерии – лактобацилус, кои инаку ги има во ферментираната храна. Зошто да се откажеме од вакви важни пробиотици само затоа што ни е полесно да ставаме оцет наместо да ферментираме зеленчук?!
Како да направите зимница без шеќер и оцет? И зошто без нив?
Без шеќер, сигурно знаете зошто, но можеби се прашувате зошто е сега проблем и оцетот? Ако правите зимница со оцет, ја убивате секоја можност за развој на добри пробиотички бактерии – лактобацилус, кој инаку го има во ферментираната храна. Ферментираната храна е најдобриот и најстариот пробиотик во светот, зошто да се откажеме од вакви важни пробиотици само затоа што ни е полесно да ставаме оцет наместо да ферментираме зеленчук?!
Денес, речиси и да нема рецепт за зимница без шеќер и оцет, а како било некогаш?
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.