ЗАПИПЕРЕТЕ ЗА ЗДРАВЈЕ 5 причини зошто треба почесто да ги користиме моќните зрна

Од дамнешни времиња, пиперот се користи за лекување на многу болести – од артритис и воспаленија до дигестивни проблеми. И денес овој крал на зачините се препорачува за зајакнување на имунитетот и детоксикација, а секогаш кога можете користете го свежо мелен …

230

Пиперот е еден од најраспространетите зачини во светот, а освен што е ароматичен, тој е и исклучително лековит. Во древната ајурведска медицина е познат како „крал на зачините“ и се користи стотици години поради неговите придобивки. Го користеле и старите Грци и Римјани, а неговата цена била огромна.

Во малите зрна се крие богатство од витамини и минерали, како што се витамините К и А и калциум, магнезиум, калиум и фосфор. Освен тоа, пиперот е и извор на диетални влакна. Исто така, може да ја зголеми апсорпцијата на основните хранливи материи, како што се калциумот и селенот, како и некои корисни растителни соединенија, како оние што се наоѓаат во зелениот чај и куркумата. Ако тоа не е доволна причина почесто да го вклучувате во исхраната, добра е и онаа дека пиперот поттикнува здраво варење и го зголемува бројот на добри бактерии во цревата.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини