ЗАБОРАВЕНА НАМИРНИЦА ГО УНИШТУВА ХОЛЕСТЕРОЛОТ Скромна житарка со голем потенцијал

Иако често го поврзуваме со пиво или старомодни чорби, ова скромно жито крие силен потенцијал за заштита на срцето и крвните садови.

707

Еден од најголемите проблеми што го мачат модерниот свет е холестеролот. Сега е откриено дека може да се сузбие со една старинска намирница што е присутна, но се чини дека сме ја заборавиле, а тоа е јачменот. Иако често го поврзуваме со пиво или старомодни чорби, ова скромно жито крие силен потенцијал за заштита на срцето и крвните садови.

Главната предност на јачменот се бета глуканите, растворливи влакна кои го врзуваат холестеролот во цревата и го поттикнуваат неговото излачување од телото. Бројни студии покажуваат дека редовната консумација на јачмен може да го намали нивото на лош LDL холестерол за пет до десет проценти, а воедно да го зголеми добриот HDL.






Затоа нутриционистите сè повеќе го препорачуваат како природен додаток во исхраната за луѓе со високи масти во крвта.

Како да се подготви јачменот прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини