ЗА ДОМАШЕН ВКУС НА ХРАНАТА И ПОВЕЌЕ УМАМИ 5 вкусни причини зошто треба почесто да готвиме со суви домати

Полни со умами, сувите домати се еден од кулинарските трикови кои на јадењата им даваат убав домашен вкус…

180

Сувите домати се идеален зачин во секоја остава, бидејќи им даваат многу вкус на јадењата, а рокот на траење е практично неограничен. Италијанците ги обожаваат и од дамнина ги сушат во текот на летото, за во зима, додека не изгубат речиси деведесет проценти од својата тежина со испарување на водата, оставајќи зад себе концентриран вкус и хранливи материи. Процесот на сушење обично трае една до две недели, во зависност од временските услови. Сончевата медитеранска клима е идеална за сушење на воздух, но може да се сушат и во рерна или дехидратор.

Мирисни, во исто време слатки и освежителни, им даваат домашен вкус на сосовите, супите, тестенините или оризот, месото и зеленчукот. Сувите домати доаѓаат во тегли со масло или без ништо, во вреќички и двете варијанти се добри.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини