ВРЕМЕ Е ЗА ПЧЕНИЧНА ТРЕВА Еве кои се нејзините лековити својства и како да ја одгледате
Пченичната трева е симбол кој означува каква ќе ви биде Новата година. Затоа, треба да се засади на време за да биде зелена и бујна до Божиќ. Но дури и да не го правите ова заради Божиќ, можете да ја консумирате од едноставна причина што е многу здрава. Луѓето ја консумираат во борба против многу болести, од настинка до рак. Научниците потврдија дека помага во ублажување на несаканите ефекти од хемотерапијата, а не го нарушува нејзиниот ефект.
Пченицата ја консумирале старите Египќани 5.000 години пред нашата ера одгледувајќи ја во долините на Нил. Подоцна, Грците и Римјаните ги препознале предностите на пченицата. Историските записи зборуваат за нејзината широка употреба во медицината. Кинезите ја користеле пченицата за прочистување на крвта бидејќи има својство да ги врзува тешките метали и да ги отстранува од телото.
Пченицата историски се користела како средство за зајакнување на имунитетот и како антиинфламаторно средство. Многу лесно се одгледува и ја знаеме како една од културите кои се отпорни на различни временски услови, а освен тоа – пченицата може да се одгледува на речиси секоја почва.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.