ТОП ПЕТ СЕЗОНСКИ НАМИРНИЦИ Полни со антиоксиданти, одлични за висок притисок, холестерол и цревни заболувања…
Јадењето сезонска храна има многу придобивки, вклучително и подобар вкус и текстура, бидејќи плодовите се набрани во својата природна зрелост. Еве кои се првите пет најдобри есенски намирници
Јадете сезонски, е вообичаен совет што го добиваме во ординациите и нутриционистичките советувалишта со намера дополнително да го збогатиме нашето тело со нутритивно корисен состав на намирници кои растат во нашето поднебје.
Јадењето сезонска храна има многу придобивки, вклучително и подобар вкус и текстура, бидејќи плодовите се набрани во својата природна зрелост.
Каква храна да изберете наесен?
„На есен треба да се стави акцент на храната која природно созрева во тој период од годината, а јадењата треба да се базираат на зелка, кељ, праз, лиснати салати, тикви, семки од тиква и масло од тиква, печурки, грав, компир, сладок компир, житарки како просо, хељда и јачмен, јаболка, грозје, костени, ореви“, објаснува Зринка Шмуљиќ, диететичарка и нутриционистка од нутриционистичкото советувалиште за исхрана на Службата за исхрана и диететика на КБЦ Загреб.
Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.