ТИКВИ ОД ЦЕЛИОТ СВЕТ, ОБЕДИНЕТЕ СЕ! Денес е меѓународен ден на есенските убавици
Некои ја сакаат како храна, некои пак само како декорација, а токму сега во дел од светот, па сѐ почесто и кај нас, се делкаат тикви за денот на вештерките. Ние сепак ви советуваме да ги баталите вештерките и да си направите нешто вкусно и здраво од тиква или едноставно, да си испечете некоја онака, блага и сува. Патем, може многу да придонесе за вашето здравје
Денот на тиквата се слави токму на крајот на октомври, особено во Америка и Канада затоа што во тоа време се резбаат и се подготвуваат тикви како украс за Ноќта на вештерките.
Тоа е тој период од годината кога тиквата ја презема доминантната улога на трпезата на многу домаќинства. Оваа „зимска лубеница“ со портокалова боја наесен се користи во многу кујни, како поради вкусот, така и поради многубројните лековити својства.
Денеска ќе споменеме само некои од позитивните страни на ова портокалово, многу често џиновско есенско растение кое им припаѓа на ползавците, а кое некои го нарекуваат и „домашна банана“.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.