СВЕЖИ ИЛИ ЗАМРЗНАТИ? Боровинките се одлични за здравјето на срцето и го намалуваат ризикот од дијабетес

Боровинките се познати по нивното богатство со антиоксиданти, витамини и други корисни соединенија. Меѓутоа, едно прашање често предизвикува дилема – дали свежите боровинки навистина се нутритивно посупериорни во однос на замрзнатите?

302

Неколку научни студии сугерираат дека замрзнатите боровинки не само што ги задржуваат своите хранливи материи, туку во некои случаи може да имаат и повеќе од свежите.






Замрзнувањето како метод за зачувување на хранливи материи

Студијата објавена во Journal of Agricultural and Food Chemistry покажала дека замрзнувањето на боровинки може дури и да ја зголеми достапноста на антиоксиданти, особено антоцијани – моќни соединенија кои помагаат во борбата против воспалението и оксидативниот стрес.

За време на замрзнувањето, ледените кристали ги разградуваат клеточните ѕидови на бобинките, што му овозможува на нашето тело полесно да ги апсорбира овие корисни материи.

Слично на тоа, истражувањето спроведено на South Dakota State University покажало дека замрзнатите боровинки содржат еднакви, а понекогаш дури и повисоки, полифеноли и флавоноиди во споредба со свежите боровинки. Овие соединенија се клучни за здравјето на срцето и може да го намалат ризикот од хронични болести како дијабетес тип 2 и Алцхајмерова болест.

Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини