ШТО ДА ЈАДЕТЕ, А ШТО ДА ИЗБЕГНУВАТЕ ЗА ОСТЕОПОРОЗА Совети за оние кои веќе болeдуваат или се во опасност
Како што напредува, остеопорозата ве изложува на ризик од фрактури, особено на колковите, рамената и зглобовите. Затоа е важно да консумирате храна богата со калциум, а некои намирници да избегнувате
Остеопорозата е прилично честа болест, а одржувањето на здравјето на коските е неопходно, па дури и можно. Пред сè, треба да усвоите здрав начин на живот, да не пропуштате да консумирате храна богата со калциум, редовно да се занимавате со физичка активност и правилно да се изложувате на сонце за да ја подобрите апсорпцијата на витаминот Д.
Што е остеопороза?
Остеопорозата е постепено слабеење на коските, предизвикано од нивната сопствена декалцификација. Ова резултира со намалување на коскената маса. Како што напредува остеопорозата, таа ве изложува на ризик од фрактури, особено на колковите, рамената и зглобовите.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.