Седум видови храна која е најчесто фалсификувана
При купувањето, обрнете внимание на производителот и верувајте им само на тестираните брендови.
Храната што сме навикнале да ја гледаме на трпезата, понекогаш можеби не е она што мислиме дека е.
Причината – тaa е фалсификуванa.
Еве ги најчесто фалсификуваните и како да ги избегнете:
Мелено кафе
Меленото кафе може да содржи печен и сецкан јачмен, пченица и соја. За да се намалат трошоците за производство, компаниите дури додаваат и дрвена граѓа. Затоа, сами купете зрна кафе и мелете го.
Сок од калинка
Може да има информации на пакувањето дека ќе консумирате 100% сок од калинка, но честопати се додава поевтин сок од јаболко или само вода. Затоа, внимателно прочитајте го составот и обрнете внимание на процентот на сок од калинка.
Маслиново масло
Кога купувате шише скапо маслиново масло, имајте на ум дека може да има нечистотии со поевтино масло од пченка, палма или соја. Истурете малку масло во чаша и ставете го во фрижидер. Вистинско маслиново масло формира талог.
Пармезан
Еден од лидерите на пазарот во фалсификувана храна. Ова сирење може да содржи околу 10% струготини. Мешавина од поевтини сирења може да се претстави и како пармезан. Купете цел калап и внимателно прочитајте го составот на етикетата.
Мед
Што се однесува до фалсификувањето на медот, човечката фантазија нема граници. Најчесто се разредува со сирупи богати со фруктоза. Прочитајте ги барањата за складирање. Природниот мед е практично вечен и не треба да се чува во фрижидер.
Суши
Ако е ефтина, рибата со која се прави веројатно не е лосос. Во повеќето случаи, кога нарачувате суши со одреден вид риба, добивате поевтина опција. Затоа, или видете како се прави пред вас или порачајте риба во форма на бифтек или филе.
Ориз
Се верува дека има фалсификуван ориз – скроб измешан со пластика. Зрната се слични на оризот, па дури мирисаат исто. Лажниот ориз не тоне во вода и гори како пластика. При купувањето, обрнете внимание на производителот и верувајте им само на тестираните брендови.