СЕ ПРЕПОРАЧУВА ЗА БОЛНИ ОД РАК! Со готвење овој зеленчук не губи, туку добива на квалитет!

Со термичка обработка на овој зеленчук се ослободуваат до 40 проценти од важното соединение што го содржи.

1,610

Ако сакате да уживате во максималните придобивки од морковот, термички обработете го пред јадење. Имено, свеж, тој содржи само три проценти бета-каротен, додека со термичк обработка, како варење или печење, се ослободуваат и до четириесет проценти од ова важно соединение.

Бојата на морковот укажува дека е богат со бета каротин, а потоа следат витамин К, витамин Ц, витамин Е, витамин Б1, Б2, Б3, Б6, фолна киселина, фосфор, калиум, манган и молибден.






Богат е и со вредни антиоксиданти – каротеноиди, хидроксинамички киселини и антоцијани.

Повеќе за ова на порталот „АРТ КУЈНА“.

Поврзани содржини