РАЗМЕНУВАА ПИВО ЗА ВИНО, ПЕКМЕЗ ЗА ТАРТУФИ, СОВЕТИ БЕЗ ПАРИ, СИРЕЊЕ ЗА ПАРИ, СИ ГИ МЕРЕА АЈВАРИТЕ… Слоу фуд салон 2022

Домашните традиционални деликатеси на второто издание на Слоу фуд салон 2022, не потсетија на минатото, па повеќето разговори меѓу нас, присутните, се вртеа околу вкусовите на нашето детство. Порано не ги ценевме, заклучивме сите заедно, а сега повторно ги враќаме таму каде што им е местото, во нашите домови и на семејните трпези. Ја враќаме храната која е нашиот идентитет, идентитетот кој го изгубивме патем, во напливот од индустриски производи спакувани во кеси и тетрапак

354

Оваа сабота (29.10), во хотел Лимак во Скопје, националната организација Слоу фуд Македонија го организираше вториот Слоу фуд салон на кој производителите ги изложија своите производи и ги раскажуваа своите приказни, а посетителите имаа можност да се информираат и едуцираат од прва рака и се разбира, да дегустираат добра, чиста и правична храна! Овојпат, во рамки на салонот беше вклучено и детско едукативно катче каде што децата имаа можност да научат нешто повеќе за храната и да бидат дел од едукативната програма која ја водеа Сунчица Јовановска и Филип Димкоски.

Под слоганот „Храната е идентитет“ се претставија над 60 изложувачи од цела Македонија кои ги презентираа своите сирења, кашкавали, џемови, слатка, домашни сокови, ајвари, лутеници и други зимници, масла, тартуфи, мед, намази од јаткасти производи, сувомеснати производи, вина, пива, ракии…






Производителите на овие домашни производи си разменуваа искуства и рецепти, ама и пиво за вино, охридско ѓеврече и макало со лук за ајвар и лутеница, мед за путер од кикиритки, намази со тартуфи за мармалад од шипки, се склопуваа нови пријателства, се обновуваа стари, се договараа нови соработки и следни видувања, се разменуваа дури и родителски совети од актуелните за идните родители.

„Вашето ќе биде специјалист за пиво, верувај, нашево на 4 години веќе ја знае целата постапка за дегустирање вино, па го опоменува татко му дека го пробал без да го помириса“, ѝ вели веќе искусната мајка и винарка од велешката семејна винарија Коцев, на идната мајка, Кети, поубавата половина на Горан  Бакревски, еден од двајцата браќа основачи на првата микро пиварница во Битола, пиварата Бак, додека си разменуваат шишиња од своите производи.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини