ПУТЕР ОД КИКИРИТКИ, ДА ИЛИ НЕ? Висококалорична американска храна или супер-здрав производ?

Путерот од кикиритки во својот природен состав, односно чистите, ситно мелени кикиритки, без адитиви како шеќер, носи бројни здравствени придобивки. Најдобар е оној што си го подготвувате дома бидејќи од прва рака знаете што содржи.

295

Иако многумина го сметаат за јаткасто овошје, кикиритката е всушност еден вид мешунка која ни доаѓа од далечната Јужна Америка. Денес, оваа омилена закуска е сè попопуларна во форма на путер, на чиј богат, јаткаст вкус ретко кој може да одолее.

И додека жителите на Јужна Америка уживале во вкусот на крупно мелена паста од кикиритки, уште пред илјада години, производството на фин, доработен путер започнало во САД пред околу сто години.






Бидејќи путерот од кикиритки сега често се поврзува со американската брза храна, тој се здоби со репутација како нездрав и штетен производ.

На полиците на продавниците најмногу го среќаваме со адитиви како шеќер, сол и палмино масло, а таквиот путер е штетен по здравјето – и линијата.

Но, постојат и негови здрави варијанти.

Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини