ПУСТО ТУРСКО: КАФЕ НА МОРСКИ ПЕСОК Луѓето прават резервации за да го пробаат најубавото кафе во чаршијата

Она што е актуелно последнава година откако во скопската чаршија господин Бурхан Асан го донесе мангалот со морски песок е турското кафе сварено во врелиот песок и послужено онака мераклиски, по старски, со локум и вода.

2,682

Со оглед на тоа што, за разлика од порано, последниве години стана вистинска реткост да најдете кафуле или ресторан во кој ќе сакаат да ви направат турско кафе, не е изненадувачки што луѓето полудеа по турското кафе кое се врати на голема врата во нашето секојдневје.

Она што е актуелно последнава година откако во скопската чаршија господин Бурхан Асан го донесе мангалот со морски песок е турското кафе сварено во врелиот песок и послужено онака мераклиски, по старски, со локум и вода.






Станува збор за традиционален начин на приготвување на кафе кое на времето се подготвувало на мангал, ама на жар, а денес овој модерен мангал работи на плин и наместо на жар, кафето во него се вари во врелиот песок.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини