ПОЈАДОК ОБИЛЕН КАКО РУЧЕК Не е овесна каша, ги чисти цревата и го контролира холестеролот

Појадокот не мора да биде само овесна каша, згответе каша од хељда, збогатете ја со зеленчук и печурки. Слободно дозволете вашиот појадок да личи на ручек. Делот што нема да го изедете дома, земете го за на работа, советува нутриционистката и ендокринолог Наталија Лазуренко.

193

Многумина, поради мноштвото препораки на оваа тема, одамна воведоа некаков вид каша од житарки, најчесто овес, како свој омилен појадок.






Нутриционистката и ендокринолог Наталија Лазуренко, гостувајќи на оваа тема во медиум, нагласила дека кашите од хељда, од див ориз и од јачмен се исклучително корисни за организмот.

Каша од хељда

Хељдата е богата со диетални влакна и аминокиселини, како и магнезиум, фосфор и железо и е одлична храна за почеток на денот, а во неа можат да уживаат и луѓе кои страдаат од нетолеранција на глутен.

Погодна е и за дијабетичари, бидејќи го намалува нивото на шеќер во крвта, како и за сите оние кои се грижат за срцето и крвните садови и генерално водат здрав живот.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини