ПЕРГА ИЛИ ПЧЕЛЕН ЛЕБ: НЕКОЛКУ ЗРНЦА СПРЕЧУВААТ БОЛЕСТИ Што е и како да се користи оваа здрава храна?
Се верува дека има антиканцерогено дејство, дека спречува воспалителни процеси, таа е и имуномодулатор, спречува појава на малигни промени во уринарниот систем. Се верува дека може да спречи остеопороза, анемија, одредени алергии, се препорачува за спортисти, жени во менопауза, како средство за зајакнување на меморијата.
Пергата или „пчелиниот леб“ се користи како дополнително терапевтско средство во превенција и третман на респираторни заболувања, го зајакнува имунитетот, а некои студии нагласуваат дека овој пчелен производ е корисно средство за регулирање на високиот холестерол, хипертензијата, се верува дека може да овозможи и заштита од рак. Се смета за еден од најквалитетните пчелни производи.
Содржи една битна супстанција
Конзервираниот полен се нарекува „пчелен леб“, односно перга. Пчелите го чуваат во саќе, обично во близина на леглото. Пергата во саќето е микробиолошки стерилна.
Од шеќери во пергата доминираат фруктозата и сахарозата. Најзастапени минерали се калиум, фосфор, калциум и магнезиум. Содржината на минерали е под влијание на составот на почвата и присуството на нектар. Перга вклучува витамини од групата Б, К, Е, Д, Ц и каротеноиди, кои се присутни и во пчелниот полен.
Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.