ПЧЕНКАТА ШЕЌЕРЕЦ Е ОДЛИЧНА ЗА СЛАБЕЕЊЕ Која е поздрава, печена или варена?
Истражувањата, како она објавено во Cornell Chronicle, потврдува дека консумирањето на шеќерец може да го подобри здравјето на цревата, да го намали ризикот од срцеви заболувања, дијабетес тип 2, па дури и рак.
Слатката пченка (шеќерец) е една од најздравите летни задоволства, идеална закуска или лесна вечера која може да се консумира и „во движење“. Она што понекогаш предизвикува забуна е самото нејзиното име, односно количината на шеќер што ја содржи.
Дали слатката пченка има повеќе шеќер од „обичната“?
Постои разлика помеѓу обичната пченка и пченката шеќерец, но и двата вида содржат многу корисни материи. Шеќерецот е попогоден за „брза“ консумација поради неговата структура, а полската пченка се меле и од неа се прави пченкарно брашно и палента. Во секој случај, вклучувањето на шеќерецот во исхраната, барем во лето, значи бројни здравствени придобивки.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.