ОВАА МЕШУНКА Е ПРИРОДНА И ЗДРАВА ЗАМЕНА ЗА МЕСО 5 причини зошто црвената леќа е добра за вашето здравје
Леќата содржи хранливи протеини од растително потекло, речиси е без маснотии, без глутен и богата e со витамини, минерали и влакна.
Црвената леќа е една од мешунките со многу здравствени придобивки, но сепак е прилично запоставена. Леќата, позната и по нејзиното латинско име Lens culinaris, е дел од семејството на мешунките и била најпопуларна за време на Втората светска војна, кога се користела како прифатлива замена за месо.
Црвената леќа се готви најбрзо
Леќата содржи хранливи растителни протеини, речиси е без маснотии, без глутен и богата со витамини, минерали и влакна, без масти и холестерол кои ги содржи црвеното месо.
Затоа се смета за поздрава, природна замена за месото. Мешунките може да се најдат во различни форми и можат да бидат цели, поделени или смелени во брашно.
Црвената леќа е „расцепена“ (изгледа како половина од зрно) и затоа е најбрза за готвење, па може да се користи во различни јадења. Оваа блага и слатка леќа станува мека кога се готви, па може да се користи во пиреа и намази. Диететичарите нагласуваат дека леќата има моќно дејство врз организмот и повеќе не е само евтина алтернатива на месото.
Половина шолја сварена црвена леќа содржи 140 калории и 12 грама протеини.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.