ОВА Е ХРАНА КОЈА НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА ИМ ЈА ПОДГРЕВАМЕ НА ДЕЦАТА Нутриционистите советуваат тоа да се избегнува

Подгревањето на одредени намирници може да биде исклучително штетно за здравјето на децата, па експертите советуваат дека е најдобро да се избегнува.

333

Иако за децата е најздраво секогаш да јадат свежо приготвени оброци, понекогаш е неизбежно некое јадење брзо да се подгрее. Сепак, како што пренесува Инсајдер, подгревањето на одредени намирници може да биде исклучително штетно за здравјето на детето, па експертите советуваат дека е најдобро да се избегнува.

Компири и ориз
Како што пренесува Индепендент, проблемот со подгревањето на компирот всушност не е во процесот на загревање во микробранова или во рерна. Ако варените компири се ладат предолго на собна температура, може да се формираат бактерии кои предизвикуваат труење. Имено, подгревањето на компирот не го загрева доволно добро за да ги убие настанатите бактерии, дури и ако јадењето изгледа жешко. Ако не сте ги ставиле во фрижидер компирите веднаш по послужувањето, не ризикувајте труење со храна со загревање следниот ден. Истото е и со оризот.






За останатите намирници што експертите советуваат да не им ги подгреваме на децата, прочитајте на порталот „Мајка и дете“.

Поврзани содржини