НЕ СЕ ФРЛААТ НИТУ СЕМКИТЕ ОД ДУЊА! Здравствени придобивки, идеи за консумирање и рецепти за чај и за сируп

Бидејќи се богати со антиоксиданти, семките од дуња ги штитат клетките од оксидативно оштетување и ги намалуваат воспалителните процеси. Но, тоа не е сѐ...

267

Дуњата (лат. Cydonia oblonga), која потекнува од Југозападна Азија, отсекогаш била популарно есенско овошје и симбол на среќа, љубов и напредок.

Денес, многу домаќинки сакаат да подготвуваат компот од него, а самото овошје често се става и во плакарите и на полиците, поради неговиот пријатен мирис.






Старите Грци и Римјани дуњата ја сметале за омилено овошје и ја користеле најмногу за лековити цели.
Ова овошје има многу лековити својства, а некои од нив се, на пример, подобро здравје на срцето, спречување на запек и забрзано зараснување на раните.
Меѓутоа, освен плодот на дуњата, исклучително здрави се и неговите семки.

Во минатото се користеле, на пример, за смирување на иритациите на грлото и како состојка во производите за нега на кожата.
Но, тоа е само мал дел од нивните придобивки.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини