НЕ ГО ИСФРЛАЈТЕ ОД ИСХРАНАТА Корисен е за превенција од малигни болести, ги чисти желудникот и цревата и го намалува притисокот
Во оваа здрава намирница можеме да уживаме во текот на целата година, а се јаде целaта. Станува збор за потценетиот праз
Благодарение на изобилството на витамин Ц и други хранливи материи, празот го чисти организмот и спречува некои болести. Старите Египќани и Грци го ценеле и како храна и како лек.
Тој е одамна популарен меѓу оние кои сакаат да ослабат или да го исчистат телото од токсини, а во него можеме да уживаме во текот на целата година. Се јаде целото растение, бидејќи листовите се особено богати со бета-каротин и витамин Ц, кој се губи при готвење или печење, па затоа се препорачува листовите да се јадат почесто сирови, на пример, во салата.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.