НЕ ГО ИСФРЛАЈТЕ ОД ИСХРАНАТА Корисен е за превенција од малигни болести, ги чисти желудникот и цревата и го намалува притисокот

Во оваа здрава намирница можеме да уживаме во текот на целата година, а се јаде целaта. Станува збор за потценетиот праз

859

Благодарение на изобилството на витамин Ц и други хранливи материи, празот го чисти организмот и спречува некои болести. Старите Египќани и Грци го ценеле и како храна и како лек.

Тој е одамна популарен меѓу оние кои сакаат да ослабат или да го исчистат телото од токсини, а во него можеме да уживаме во текот на целата година. Се јаде целото растение, бидејќи листовите се особено богати со бета-каротин и витамин Ц, кој се губи при готвење или печење, па затоа се препорачува листовите да се јадат почесто сирови, на пример, во салата.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини