НЕ ФРЛАЈТЕ ХРАНА! Овие методи ќе ви помогнат да ја продолжите свежината на намирниците
Со мало планирање и неколку едноставни трикови, можете значително да го намалите отпадот од храна, да ја продолжите свежината на вашата храна и да заштедите пари.
Со примена на овие совети за правилно складирање на храната, можете значително да го намалите отпадот од храна, да ја продолжите свежината на вашата храна и да заштедите пари.
Отпадот од храна е голем проблем ширум светот. Голем процент од храната се троши секоја година, што доведува до губење на ресурси, пари и штетно влијание врз животната средина. Дополнително, храната која завршува во отпад придонесува за зголемени емисии на гасови и дополнително оптоварување на депониите.
Сепак, со мало планирање и неколку едноставни трикови, можете значително да го намалите отпадот од храна, да ја продолжите свежината на вашата храна и да заштедите пари.
Планирање и паметно купување
Првиот чекор во спречувањето на фрлањето храна е внимателно планирање на оброците и купување. Наместо импулсивно да купувате, одвојте време да ги планирате вашите неделни оброци. Размислете што ќе готвите и направете листа на состојки кои ќе ви требаат. Пред да одите во самопослуга, проверете што веќе имате во фрижидерот, оставата, чајната кујна и замрзнувачот за да избегнете непотребно собирање храна.
Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.