НЕ Е МЕК КАКО БЕЛИОТ, ЦРН Е И ТВРД, АМА ЗДРАВ И ВКУСЕН Леб од интегрално брашно со многу семки

Да, знаеме дека белиот леб мек како памук им е омилен на сите, ама нам ни е интегралниот повкусен. И не само затоа што е здрав

291

Кога ќе видат црн леб, многу луѓе превртуваат со очи. Де, како ѓон бил тврд, де не можело со него убаво да се мака, де „бел си е бел“. Понекогаш дури се чувствувам како изрод кога ќе кажам дека мене омилено јадење ми е вариво од црвена леќа со чили пиперче и евентуално, но и не мора, со еден сладок компир (батат) и 2-3 парчиња интегрален леб.

Ме гледаат онака како да ми фали нешто, па си викам, којзнае, можеби се во право, ама сепак, ако треба да бирам меѓу прасечко или незнам какво печење, па дури и меѓу риба, школки, лигњи и други морски прекраснотии, на 101 начин, сепак како омилено јадење ќе го одберам ова, леќата и црното лепче. Не поради некаква скромност или аскетизам, баш сум гурман, туку навистина ми е највкусно. А зошто чувствувам потреба да им објаснувам и да се правдам?! Да, многу сакам и корења да јадам, од сите видови, роткви, дајкони, цвекла, моркови, ѓумбири, рендани и добро зачинети.






Рецептот за интегралниот леб полн со семки и вкусен е како десерт ќе го најдете ТУКА.

 

Поврзани содржини