НАУЧНИЦИТЕ НАЈДОА ПОЗДРАВ НАЧИН ЗА ГОТВЕЊЕ БРОКУЛА Ништо од тоа што го знаете, не е најдобриот начин да подготвите брокула
Студиите покажале дека вообичаените методи на готвење брокула, како што се варењето и термичката обработка во микробранова печка, сериозно го намалуваат количеството на глукозинолати во зеленчукот – дури и ако го готвите само неколку минути.
Во последниве години, брокулата се здоби со репутација на одличен зеленчук поради високите нивоа на особено корисното соединение наречено сулфорафан.
Со некои студии во рана фаза кои покажуваат како ова соединение игра улога во контролата на шеќерот во крвта и потенцијално дури има антиканцерогени придобивки, не е ни чудо што таблетите од брокула се сѐ побарани.
Сепак, една студија од 2011 година покажала дека јадењето на целиот зеленчук ви дава повеќе сулфорафан отколку да земате суплемент – така што тим кинески истражувачи одлучиле да се обидат да го најдат најдобриот начин за готвење брокула.
Дознајте повеќе на порталот „АРТ КУЈНА“.