НАУЧНИЦИ ОТКРИЈА АЛТЕРНАТИВА ЗА ПАЛМИНОТО МАСЛО Поздрава опција за луѓето и за животната средина
Експертите од Универзитетот Queen Margaret (QMU) во Единбург нашле алтернатива за палминото масло и велат дека нивната нова 100% растителна состојка е 70% подобра за животната средина, пишува Би-би-си. Нивната поздрава опција наречена PALM-ALT има 80% помалку заситени масти и 30% помалку калории.
Се проценува дека речиси половина од сите прехранбени производи и козметички производи на полиците на супермаркетите содржат палмино масло, но шкотскиот тим на научници верува дека открил подобра алтернатива.
Палминото масло има многу различни својства и функции што го прават толку корисно и широко распространето. Полуцврст е на собна температура, така што може да ги направи намазите полесно да се мачкаат, отпорен е на оксидација, така што може да им даде на производите подолг рок на траење, стабилен е на високи температури, па на пржените производи им дава крцкава текстура, а исто така е без мирис и боја, така што не го менува изгледот или мирисот на прехранбениот производ, пишува Светскиот фонд за природа (WWF). Се користи во сè, од чоколади до шампони, пици, печива, пасти за заби и дезодоранси.
Повеќе за ова прочитајте ТУКА.