НАЈОПАСНИТЕ АДИТИВИ ВО ХРАНАТА Има четири, а ова се нивните „шифри“
Кои се најопасните прехранбени адитиви со кои се среќаваме секојдневно, а ги има на декларациите на прехранбените производи.
Ако внимавате на декларациите на прехранбените производи, тогаш сигурно сте забележале дека содржат адитиви. Поточно, шифри како E 252, E 171 и многу други. Луѓето често се прашуваат дали декларациите се навистина точни и како да препознаат дали храната е здрава или штетна.
Српската докторка, молекуларен микробиолог, д-р Мирјана Рајилиќ Стојановиќ предупредува дека на оваа тема се шират различни претпоставки и теории, како и дека е важно луѓето да бидат информирани за адитивите кои се наоѓаат во храната.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.