МОДРИ ПАТЛИЏАНИ КАКО ЗАМЕНА ЗА МЕСО Превенција од остеопороза, срцеви болести и рак

Модрите патлиџани можат да помогнат во превенција на остеопороза, да ги ублажат симптомите на анемија, да ги подобрат когнитивните функции и кардиоваскуларното здравје. Тие го штитат здравјето на дигестивниот систем, поттикнуваат губење на тежината, помагаат подобро да се контролира дијабетесот, го регулираат нивото на стрес и можат да го намалат ризикот од рак.

983

Сега е сезона за модрите патлиџани кои е најдобро да се консумираат помеѓу август и октомври, а веганската кујна ги препознава како одлична алтернатива за месо затоа што се добар извор на протеини и заслужуваат да бидат помеѓу нашите омилени намирници.

Модрите патлиџани можат да помогнат во превенција на остеопороза, да ги ублажат симптомите на анемија, да ги подобрат когнитивните функции и кардиоваскуларното здравје. Тие го штитат здравјето на дигестивниот систем, поттикнуваат губење на тежината, помагаат подобро да се контролира дијабетесот, го регулираат нивото на стрес и можат да го намалат ризикот од рак.






Одличните лековити својства на патлиџанот потекнуваат токму од неговата хранлива вредност. Модриот патлиџан содржи витамин Ц, К, Б6, тиамин, ниацин, магнезиум, фосфор, бакар, диетални влакна, фолна киселина, калиум и манган, а содржи многу малку заситени масни киселини.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини