МАЛИ ЗЕЛЧИЊА СО ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ Повеќе прокељ во исхраната, помали шанси за рак
Прокељот е честопати еден од најомразените зеленчуци, но има и други крајности, кога е еден од омилените, особерно ако се приготви на вистинскиот начин. Но во секој случај, придонесува за силни коски, како превенција од рак, за намалување на холестеролот и килограмите
Прокељот припаѓа на семејството зелка, што не е тешко да се заклучи, имајќи предвид дека изгледа исто како минијатурна зелка, а еве само неколку причини зошто треба да го јадете во што поголеми количини, особено во зима.
Го чува здравјето на коските. Прокељот е полн со витамин К, кој е одговорен за здрави и силни коски во човечкото тело. Само една чаша прокељ содржи над 270 проценти од дневните потреби на организмот за витамин К. Истражувањата покажаа дека овој витамин ја зголемува густината на коските и го намалува ризикот од фрактури кај пациенти со остеопороза.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.