МАЛИ БОБИНКИ СО ГОЛЕМА МОЌ Гоџи бобинките се богати со антиоксиданти, аминокиселини и есенцијални масни киселини
Според американската скала што ги мери антиоксидантните својства на храната (ORAC scale – Oxygen Radical Absorbance Capacity Scale) гоџи бобинките се наоѓаат на врвот! Покрај многуте антиоксиданти содржат и аминокиселини, есенцијални масни киселини, минерали и витамини.
Гоџи бобинките го зајакнуваат имунолошкиот систем, го забавуваат процесот на стареењето, го спречуваат настанувањето на леукемија и други карциноми, спречуваат болести на срцето и крвните садови, ја регулираат функцијата на уринарниот тракт, даваат сила и енергија, имаат антибактериски и антивоспалителни својства, ја подобруваат плодноста кај жените, го подобруваат видот, ја подобруваат циркулацијата во целиот организам, штитат од појава на дијабет, ја зголемуваат еластичноста и влажноста на кожата, го подобруваат квалитетот на спермата.
Препорачаната дневна доза на гоџи бобинките е 10-30 грама дневно.
Гоџи е растение од фамилијата Solanacea, грмушка која може да расте и до три метри во висина. Цвета преку целото лето, а во есен ги дава своите први плодови, за кои искусните градинари советуваат да не се берат со рака, туку да се тресат од грмушката.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.