МАЛИ БОБИНКИ СО ГОЛЕМА МОЌ Гоџи бобинките се богати со антиоксиданти, аминокиселини и есенцијални масни киселини

Според американската скала што ги мери антиоксидантните својства на храната (ORAC scale – Oxygen Radical Absorbance Capacity Scale) гоџи бобинките се наоѓаат на врвот! Покрај многуте антиоксиданти содржат и аминокиселини, есенцијални масни киселини, минерали и витамини.

193

Гоџи бобинките го зајакнуваат имунолошкиот систем, го забавуваат процесот на стареењето, го спречуваат настанувањето на леукемија и други карциноми, спречуваат болести на срцето и крвните садови, ја регулираат функцијата на уринарниот тракт, даваат сила и енергија, имаат антибактериски и антивоспалителни својства, ја подобруваат плодноста кај жените, го подобруваат видот, ја подобруваат циркулацијата во целиот организам, штитат од појава на дијабет, ја зголемуваат еластичноста и влажноста на кожата, го подобруваат квалитетот на спермата.

Препорачаната дневна доза на гоџи бобинките е 10-30 грама дневно.






Гоџи е растение од фамилијата Solanacea, грмушка која може да расте и до три метри во висина. Цвета преку целото лето, а во есен ги дава своите први плодови, за кои искусните градинари советуваат да не се берат со рака, туку да се тресат од грмушката.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини