МАЏУНОТ КАКО БУСТЕР ВАКЦИНА Природен засладувач и засилувач на имунитетот

Овој природен засладувач, освен како замена за шеќер, се препорачува и за зајакнување на имунитетот, помага при настинки и инфекции на респираторниот систем, психички нарушувања, запек, анемија, срцеви болести, а посебно се препорачува за нарушена функција на црниот дроб.

1,607

Приказната за маџунот е стара колку и грозјето, а во Тиквешијата, според археолошките истражувања, одгледувањето на виновата лоза има традиција стара повеќе од 2000 години.

Маџунот е природен производ со карактеристичен мирис и слатко-кисел вкус, а кавадарчани, освен како лек, го користат и како природен засладувач за кафе, чај, па дури и за правење торти, слатка и колачи. Токму поради маџунот, овдешните десерти имаат неповторлив вкус.






За маџунот зборувавме и со Ѓорѓи и Мица Наумчеви, брачна двојка од Кавадарци. Иако се во таканаречените „средни години“ и двајцата се витални како и пред две децении и ако не знаете колку години имаат, по нивниот изглед никогаш не би можеле да им ги одредите. И двајцата изгледаат помладо отколку што навистина се. Која е тајната? Нема тајна: двајцата спортуваат, јадат маџун, не го пропуштаат семејниот ручек и пијат по малку вино и ракија. И сѐ е домашно, мејд оф Наумчеви!

Повеќе за ова прочитајте на „АРТ КУЈНА“.

Поврзани содржини