ЛУКОТ Е ЗДРАВ, А МЛАДИОТ ЛУК – УШТЕ ПОЗДРАВ Го намалува ризикот од срцеви заболувања, дијабетес, па дури и рак
Штета е што на младиот лук најчесто се сеќаваме само за Велигден кога задолжително го ставаме на маса како вкусна декорација. Но треба да се знае дека тој значително го намалува ризикот од срцеви заболувања, дијабетес, па дури и рак
Овој пролетен зеленчук има да понуди многу повеќе отколку малку боја на вашата салата или сендвич. Содржи многу малку калории, но изобилува со хранливи материи кои носат бројни здравствени придобивки, од зајакнување на имунитетот до намалување на масните клетки.
Не се зборува или пишува многу за младиот лук. На него се сеќаваме главно напролет бидејќи е речиси заштитен знак на велигденската трпеза, заедно со варените јајца, зелената салата и јагнешкото.
Но, младиот лук е многу повеќе од тоа.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.