ЛИСИЧАРКА, ЗА ЗДРАВЈЕ НА СРЦЕТО, КОСКИТЕ И МОЗОКОТ Оваа жителка на чистите шуми е богата со калиум и калциум

Овие жолти чадорчиња спаѓаат меѓу најквалитетните печурки во светот. Чуварката на здравјето, лисичарката е природен извор на антибиотици и многу витамини.

325

Лисичарката содржи осум есенцијални амино киселини, протеини, ензими, полисахариди, провитамин А, витамини Б комплекс, Д2 и Ц, а освен тоа е и нискокалорична и 90% од нејзиниот состав е вода. Затоа е омилена меѓу луѓето кои внимаваат на линијата.

Во 100 грама лисичарка има само 12 килокалории.
Жителка на чистите шуми таа е богата со калиум кој е важен за варењето и за срцето, но и со калциум кој е клучен за здрави коски.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини