ЛЕЌА, НАУТ, ГРАВЧЕ, ГРАШОК… Мешунки полни со протеини и рецепт за веге плескавици
Ако вашата исхрана е генерално сиромашна со растителни влакна, тогаш наглото зголемување на влакната може да предизвика и надуеност. Тоа во никој случај не е знак дека треба да избегнувате мешунки, туку дека треба постепено да ги внесувате во исхраната, додека не ја достигнете дневната препорачана количина од околу 25-30 грама.
Според принципите на правилна исхрана, мешунките се посебна растителна група, иако ги вклучуваме и во зеленчуците. Меѓутоа, за разлика од другите зеленчуци, како зелен лиснат зеленчук или зеленчук од типот на брокула и карфиол, мешунките се разликуваат во нивниот состав.
Имено, мешунките ги сметаме за извор и на јаглехидрати и на протеини и затоа се покалорични во споредба со, на пример, зелената салата или брокула. Мешунките, вклучувајќи ги и јадењата со мешунки, се важен извор на влакна, одредени витамини и минерали, како и фитохемикалии.
Повеќе за ова, како и рецептот за вегетаријанските плескавици, побарајте ТУКА.