ЛАЖИЦА МАСЛИНОВО МАСЛО ИЛИ ГРСТ МАСЛИНКИ? Што е поздраво и како влијае врз организмот?
Без разлика дали сакате зелени маслинки полни со полифеноли или црни, зрели маслинки богати со масло, тешко е да се одлучи што е „подобро“ – особено кога на истата маса има и шише маслиново масло и чинија маслинки. И двете се сметаат за здрави намирници, но постојат разлики.
Од античките легенди до современите нутриционисти, маслинката е симбол на здравјето и долговечноста со векови. Но, кога на масата има чинија маслинки и шише маслиново масло – што всушност избира вашето срце, а што вашиот организам?
Без разлика дали сакате зелени маслинки полни со полифеноли или црни, зрели маслинки богати со масло, тешко е да се одлучи што е „подобро“ – особено кога на истата маса има и шише маслиново масло и чинија маслинки. И двете се сметаат за здрава храна, но постојат разлики.
Заеднички адут: здрави масти
И маслинките и маслиновото масло се богати со мононезаситени масни киселини, што е главната причина зошто медитеранската исхрана се смета за една од најздравите во светот. Исхраната богата со овие масти е поврзана со помал ризик од срцеви заболувања, одредени видови на рак и дебелина. Исто така, постојат докази дека мононезаситените масти се метаболизираат различно во телото и може да имаат помала веројатност да се складираат како масти од другите видови масти.
Која е главната разлика прочитајте на порталот „Арт кујна“.