ЛАЖЕН ПОМФРИТ Ја подобрува меморијата, штити од рак и има повеќе влакна од морковите, а калиум колку бананите
Станува збор за пашканат, кој освен прехранбени влакна и калиум, содржи и витамини К и Е, тиамин, витамин Б6, магнезиум, фосфор и цинк, како и вредни антиоксиданти. На времето, кога немало шеќер, се користел како засладувач
Ако сте љубител на помфрит, време е да најдете некоја поздрава варијанта, како што е оваа. Станува збор за лажен помфрит од пашканат кој во споредба со сродниот морков, содржи двојно повеќе влакна и има карактеристичен слатко-јаткаст вкус.
Интересно е што во периодот пред шеќерот да стане широко достапен, ова коренесто растение се користело за засладување на различни јадења.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.