КВАСЕЦОТ МОЖЕ ДА БИДЕ ЧИСТАЧ НА ОРГАНИЗМОТ Лековити кури и природна козметика за поубав тен

Истражувањата покажале дека квасецот, доколку се зема во мали количини (не се препорачува во големи количини бидејќи тешко се вари) може да делува како природен антибиотик и прочистувач на дигестивниот систем и да придонесе за балансирање на мастите и шеќерот во крвта.

265

Ретко се прашуваме што е навистина квасецот – само го користиме. Квасецот е незаменлив во производството на леб, колачи, пиво и други алкохолни пијалаци, како и за некои егзотични намирници како што се ферментирана соја и црвен ориз.

Квасецот е жив микроорганизам – поточно, микроскопски мала едноклеточна габа која е клучна во ферментацијата на шеќерот, па затоа има широка примена во процесите на ферментација. Меѓу многуте видови на квасец, најпознат е Saccharomyces cerevisiae, од кој се добива пекарски и пивски квасец. Индустрискиот квасец се произведува како свеж или сув (кој има подолг рок на траење).






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини