КРАСТАВИЦАТА Е МОЌЕН СОЈУЗНИК НА БУБРЕЗИТЕ И ПРЕВЕНЦИЈА ОД АЛЦХАЈМЕР Дали се поздрави краставички со или без кора?

Краставицата хидрира, помага во варењето и регулирањето на холестеролот, го забавува стареењето, ги штити кожата и косата – тоа е она што го знаете за неа, но има и помалку познати, но многу важни здравствени придобивки

44

Краставицата е исклучително корисна хранлива намирница со моќни позитивни ефекти врз телото. Нејзиниот состав е речиси целосно без маснотии, а благодарение на огромниот процент на вода (околу 96 проценти) и занемарливата содржина на калории, таа е идеален избор за секој што сака да остане слаб или да следи посебни здравствени режими од здравствени причини.

Зошто е краставицата ризница на хранливи материи






Иако на прв поглед се состои речиси исклучиво од вода, краставицата е полна со вредни елементи. Покрај влакната што го олеснуваат варењето, содржи витамини Ц и К, значителни количини калиум, магнезиум и манган. Она што е помалку познато е дека краставицата припаѓа на овошјето, а не на зеленчукот.

Срцето и крвните садови под заштита на флавоноиди

Флавоноидите на краставицата имаат антиинфламаторни својства и помагаат во регулирањето на нивото на холестерол. Лабораториските студии покажуваат дека екстрактот од кора може да го намали шеќерот во крвта и да ги ублажи ефектите од дијабетес тип 2, благодарение на намалувањето на оксидативниот стрес, процес кој игра клучна улога во развојот на хронични заболувања.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

 

Поврзани содржини